
Paolo Mandato
”Det bästa är att få överraska kunden – på ett bra sätt” Projektledaren Paolo Mandato Sandå berättar om glädjen i att leverera mer än förväntat.
Läs mer
I en värld av spackel, penslar och färger har Malin Vallvingskog blivit en av Sandås pionjärer, som den just nu enda kvinnliga platschefen inom koncernen. Detta trots att hon saknar en bakgrund inom måleriyrket.
Malin tog en ovanlig väg in i måleribranschen och att axla rollen som platschef var inte självklart från början.
I slutet av 1990-talet började Malin Vallvingskog arbeta med administration och löner på ett måleriföretag i Varberg. Detta efter sina avslutade studier inom ekonomi och kontor på gymnasiet. I samband med att företaget slogs ihop med Sandå följde Malin med in i den nya konstellationen. Där väntade nya uppdrag i nya roller som bland annat projektledare och med ett mer övergripande ansvar för löner och ekonomi.
– Jag har ju ingen bakgrund som målare utan har en helt annan bakgrund inom ekonomi och administration. Jag lär mig ständigt nya saker och det är det som gjort jobbet så roligt. Det är omväxlande och ingen dag är den andre lik, säger Malin.
Att klättra på karriärstegen har aldrig varit en plan eller något som Malin tänkt på. Hon har trivts med de uppdrag och uppgifter som hon haft under de många år som hon arbetat med ekonomi och administration i branschen. Men i samband med att den före detta platschefen uppnått pensionsåldern fick hon frågan om hon kunde tänka sig att bli platschef för avdelningen i Varberg.
– Det var inget lätt beslut att tacka ja till. Jag trivdes med det jobb som jag hade. Sen tvekade jag också eftersom jag inte är målare i grunden, säger Malin.
Men efter att ha funderat och gjort sina överväganden landade Malin i att tacka ja till utmaningen. Något hon idag inte ångrar. Det är nu snart fyra år sedan hon blev platschef i Varberg och hon trivs väldigt bra.
– Att få erbjudandet om en övergripande och ansvarsfull roll i min ålder, hör inte till vanligheterna. Jag var ju trots allt över 50 år. Nu inser jag att åldern egentligen är perfekt för ett arbete som kräver mer tid och ansvar. Barnen är stora och jag kan engagera mig mer i jobbet, säger hon och tillägger:
– Men utan alla kompetenta medarbetare runt mig hade det varit svårt. Jag får bra stöd både från medarbetare och chefer. Vi är ett starkt team och det underlättar.
Jobbet som platschef är omväxlande och innehållsrikt men det finns vissa uppgifter som är mer intressanta än andra.
– Jag gillar kontakten med alla medarbetarna och alla samtal som jag har med gruppen.
En stor förändring sedan Malin tillträdde är att antalet tjejer som är målare ökat. Det har gått från en tjej till nio på fyra år.
– Det är väldigt bra att fler tjejer ser möjligheten med yrket. Jag ser också att gruppdynamiken blir bättre och mer balanserad när antalet kvinnor i yrket ökar.
Malin poängterar också vikten av att rekrytera unga personer till branschen. I Varberg samarbetar avdelningen med gymnasieskolorna och välkomnar varje år ett antal praktikanter.
– Vi är noga med att studenterna får känna sig som en del av företaget. Flera av dem fortsätter hos oss som anställda lärlingar efter avslutade gymnasiestudier, berättar Malin.
I måleribranschen där varje penseldrag bygger på kunskap och erfarenhet bygger ledarskapet på laget före jaget, något som Malin under sin tid som platschef banat vägen för.
”Det bästa är att få överraska kunden – på ett bra sätt” Projektledaren Paolo Mandato Sandå berättar om glädjen i att leverera mer än förväntat.
Läs mer
Adonis Kendic klev på bussen utan en aning om att resan skulle förändra hans framtid. Vägen dit var dock inte spikrak. Men med ett stort mått envishet nådde han slutmålet där belöningen väntade - en karriär som golvläggare och rollen som skyddsombud.
Läs mer
Lärlingen Jessica Andersson gjorde det modiga karriärbytet från restaurang- och vårdsektorn till golvläggaryrket. Det nya yrkesvalet har väckt en passion hos henne samtidigt som det också ställt henne inför nya utmaningar.
Läs mer